ကြ်န္မတို ့ျမန္မာျပည္တြင္ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္းအလိုက္၊ ေနထိုင္မႈစံနစ္ေျပာင္းလဲလာသ
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ျမိဳ ့ရြာတိုင္းေဒသအသီးသီးမွာ “ေဟာဒီက ပဲျပဳတ္” ဆိုေသာ နံက္ခ်ိန္ခါ ေတးသံသာကို ၾကားရစျမဲပါ။ ပဲျပဳတ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ထမင္းပူပူမွာဆီဆမ္းဆားျဖဴး၍
အျဖစ္တစ္ဖံု၊ နံျပား/အီၾကာေကြး ျဖင့္တြဲဖက္ကာ နံက္စာအဆာေျပအျဖစ္ လူၾကီး/
သာမေရြး၊ ဆင္းရဲခ်မ္းသာမေရြး ခံုခံုမင္မင္စားသံုးေနၾကတာပါ။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ပဲျပဳတ္သုပ္၊ ပဲျပဳတ္ေၾကာ္ဟင္းလ်ာမ်ားအျဖ
ေကာက္ညွင္းေပါင္း/
“ပဲျပဳတ္” ဆိုသည္မွာ စားေတာ္ပဲကိုအေညွာင့္ထြက္ေစ
မိမိပတ္၀န္းက်င္မွာ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ကို ေန ့တဓူ၀ျမင္ေတြ ့ေနၾကရေသာ္လဲ၊ က်န္းမာေရး အတြက္ မည္မွ်ထိအေရး
ပါေၾကာင္းကိုေတ
ပဲျပဳုတ္ထဲ တြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကိုအေထာက္အကူျဖစ
အလံုအေလာက္ပါရွိျပီး၊ ေဘးျဖစ္ေစတတ္ ေသာ ကိုလက္စထေရာလံုး၀မပါရွိသည့္
သံုးေပးသင့္ေသာအာဟာရ
၁။ ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ အဆီဓာတ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ မရွိသေလာက္လြန္စြာနည္းပါးေသ
ဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအေလးခ်ိန္ ပံုမွန္ထိန္း သိမ္းလိုသူမ်ား မွီ၀ဲစားသံုးသင့္ပါသည္။
၂။ ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသ
ေျခလမ္းေၾကာင္းအတြင္း အစာကိုလႈပ္ရွားေရြ ့လ်ားေစသည့္ အလိုအေလ်ာက္ၾကြက္သားလႈပ္ရွာ
အားေပသျဖင့္ ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစပါဘူး။
၃။ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ nicotinic အက္ဆစ္ ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးထဲရွိမေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကို
ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္၏။
၄။ စားေတာ္ပဲသည္ သံဓာတ္အရင္းအျမစ္ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာတည္
ေဆာက္ေစကာ၊ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ႏွင့္ အလြန္အမင္းေမာပမ္းျခင္းတို ့မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊
ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးတက္ျ
အႏွံ ့ပို႔ေဆာင္ေပး၏။
၅။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ lutein ႏွင့္ carotenoid တို ့ပါရွိသျဖင့္၊ ပဲျပဳတ္ကို ပံုမွန္စားသံုးေသာသူမ်ားသည္
အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းေၾကာင့္ မ်က္ေစ့ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ မ်က္ေစ့ေရတိမ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်
အလားအလာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ႏိုင္ငံတကာ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါ
သည္။
၆။ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ တစ္ခြက္စာပမာဏထဲတြင္ ဗီတာမင္ေက ၄၄% ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီလည္း
ပါရွိသျဖင့္ အရိုးကိုက်န္းမာ သန္စြမ္းေစကာ၊ ဟိုမုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္
လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္၏။ ထို ့ေၾကာင့္ ကေလး/
မ်ားပါ ပဲျပဳတ္ကို စားေပးသင့္ပါသည္။
၇။ ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုပံုမွ
ေပးျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းရွိ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါ
သည္။
၈။ Free radicals မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို အနည္က်ပိတ္ဆို ့ေစကာ၊ ေသြးေၾကာမ
မ်ားကို ပ်က္စီးေစျပီး၊ အဆီပိတ္ေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အဆစ္ေရာင္ေလးဘက္နာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစ
၏။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ပါရွိေသာ Flavonoids ႏွင့္ phytonutrientsမ်ားသည္ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္း
အျဖစ္စြမ္းေဆာင္
ေစႏိုင္ပါ။ ဒါ့ျပင္ သစ္ပင္ထဲတြင္ ရွားရွားပါးပါးေတြ ့ရသည့္ lectins ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား
ေပ်ာ္၀င္ေစက
၉။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ေပါင္းစုပါရွိ
ကို ထ
ေလျဖတ္ျခင္းတို
ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။
၁၀။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ ဗီတာမင္ ေအ-ဘီ-စီ-အီး၊ omega-3 တို ့ပါရွိသည့္ျပင္၊ ဇင့္သတၱဳဓာတ္အလံု
အေလာက္ပါရွ
ဇိုင္မား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္အၾကိဳဇရာေရာဂါ တို ့ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါသည္။
၁၁။ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ထဲတြင္ glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနဲပါးျပီး၊ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ထိန္းေပးႏိုင္
ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္မ်ားအတြက္ ပဲျပဳတ္ဟာ အေကာင္းဆံုးအေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါ
၁၂။ မကၠစီကိုႏိုင္ငံတြင္ မၾကာေသးခင္က ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္အရ၊ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ polyphenol
ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ေန ့စဥ္ စားေတာ္ပဲျပဳတ္ ၂-မီလီဂရမ္မွ် စားေပးရံုျဖင့္ အဆာအိမ္ကင္ဆာကို ၾကိဳတင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဟည္ဟု
၁၃။ မဂၢနီစီယမ္ သတၱဴဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိ၍၊ ေသြးတိုးေရာဂါကိုမျဖစ္ေစပါ။
၁၄။ ေဖာလိပ္ဓာတ္အရင္းအျမစ္စုေ၀း
ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးငယ္ မ်ားတြင္ ေမြးရာပါ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာေ၀ဒနာမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်
အလားအလာ နဲပါးေစပါသည္။
၁၅။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား ေသြးဆံုးကိုင္မျဖစ္ေစပါ။
သတိျပဳရန္။ စားေတာ္ပဲထဲတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ပါရွိေသာ purines ဓာတ္က ေဂါက္ေရာဂါသမား
မ်ားႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစႏိုင
++++++++++++++++++++++++++
အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ပဲျပဳတ္ ကို ေစ်းေစ်းေပါေပါ ႏွင့္ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္သျဖင့္၊ ႏိုင္ငံတိုင္းတြင္ “a poor man’s meat (၀ါ) ဆင္းရဲခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ားအတြက္ အသားဟင္းလ်ာ” ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚ ေလ့ရွိ
ၾကပါသည္။
တြင္ အလြယ္တကူ ေစ်းၽႏႈန္းခ်ိဳသာစြာ ရရွိႏိုင္ေသာ “စားေတာ္ပဲျပဳတ္” ေလးမ်ားကို ေန ့စဥ္ သံုးအစားအစာ
အျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါေၾကာင္း။
ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
ကိုးကား (World's Healthiest Food – Boiled Green Peas)
No comments:
Post a Comment